Degustácia vína, pochutiny, víno, Chateau Topoľčianky

Degustácia vína

Posted on Posted in Darčeky, Jedlo, Oslava

Doteraz sme písali o veľkých oslavách a párty, ktorým predchádza dlhšia príprava a väčšie výdavky.  Avšak čo ak preferujete jednoduché posedenie s priateľmi, pred veľkou skupinou ľudí? Aj pre vás máme riešenie.

Jednoduché posedenie s priateľmi pri otvorenej fľaši vína. Večerná idylka. Avšak ak sa stretávate častejšie, môže vás takéto rutinné posedávanie omrzieť. Aby ste tomu zabránili, skúste to občas trošku pozmeniť. „Ale ako?“ opýtate sa. Máme pre vás návrh. Čo tak si  usporiadať malú, súkromnú ochutnávku vín? Pred stretnutím sa dohodnite s vašimi priateľmi, kto donesie aký druh vína, alebo ak máte blízko obchod, choďte spoločne na nákup a vyberte, aké vína chcete ochutnať. Obchodné reťazce ponúkajú široký výber – biele suché, polosuché, sladké, červené šumivé, ovocné, ružové… Výber vám určite zaberie trochu času.
Keď už máte vybratých víťazov, ktorých chcete degustovať, nesmiete zabudnúť k nim kúpiť nejaké malé pochúťky. Možností je viacero. Syry, olivy, orechy, krekry, údeniny, ovocie.

Syry

Najväčšou tradíciou je pri nalievaní vína podávať syry. V závislosti od druhu vína sa k nemu volia rôzne druhy syra – od mäkkého zrejúceho syra, cez tvrdé a polotvrdé, až po pikatné.

Biele víno

U bielych vín je dôležité, ktoré práve pijete. Ak zvolíte suché biele víno, podávajte k nemu zrejúci syr s bielou plesňou ako je hermelín alebo camembert.jemnému bielemu vínu vyberte niektorý z mäkkých syrov (vhodné sú smotanové syry alebo bryndza).

Ak presne neviete, ktorý syr kúpiť, tento prehľad u vybraných vín, vám pomôže:

Veltlín: tvrdé a polotvrdé syry holandského typu  ako je ementál, eidam, alebo gouda

Sauvignon: polotvrdé syry holandského typu – gouda, eidam

Rýzling: zrejúce a tvrdé syry

Rulandské biele: tvrdé syry (ementál) a kozí syr

Chardonnay: tvrdé a polotvrdé sýry holandského typu (beuafort, eidam, gouda) a tvrdé ovčí a kozí sýry

Tramín: syry s modrou plesňou a zrejúce syry

Rízling Vlašský, degustácia vín, Chateau Topoľčianky, Tramín červený, degustácia vín, Chateau Topoľčianky, Chardonnay, degustácia vín, Chateau Topoľčianky, Rulandské šedé, degustácia vín, Chateau Topoľčianky,

Rizling vlašskýTramín červený

ChardonnayRulandské šedé

Červené víno

Nie je červené víno, ako červené víno. Sú červené vína plnej chuti, ku ktorým sa hodia tučné syry, napríklad gouda. K ovocným červeným vínam sa hodia tvrdé (parmezán) a polotvrdé syry (eidam). Kozí syr sa zas hodí k ľahkému červenému vínu.

Opäť ponúkame zoznam vybraných vín s vhodnými druhmi syrov:

Rulandské modré: mäkké syry s bielou plesňou (camembert, brie, hermelín), tvrdé a polotvrdé syry, ako napr. ementál.

Modrý Portugal: mäkké syry s bielou plesňou (brie, camembert…)

Frankovka:  mäkké syry s bielou plesňou, ale aj polotvrdé holandského typu s korením

Svätovavrinecké: mäkké syry s bielou plesňou a  syry s dvojitou plesňou (cambozola, vltavín)

Svätovavrinecké suché, Degustácia vín, Chateau Topoľčianky, červené víno Rulandské modré, Degustácia vín, Chateau Topoľčianky, červené víno Frankovka modrá, Degustácia vín, Chateau Topoľčianky, červené víno

SvätovavrineckéRulandské modréFrankovka modrá

Ružové víno

Ružové vína sú ľahké a svieže, a preto sa môžu piť aj samotné. Ak chcete aj k ružovému vínu niečo konzumovať, nič nepokazíte pochúťkami, ktoré sa volia pri pití bieleho vína.

Rulandské modré, Degustácia vína, Chateau Topoľčianky, ružové víno Svätovavrinecké, Degustácia vína, Chateau Topoľčianky, ružové víno Frankovka modrá, Degustácia vína, Chateau Topoľčianky, ružové víno

Rulandské modréSvätovavrinecké suchéFrankovka modrá

Olivy

Ako druhou najčastejšou pochúťkou podávanou k vínu sú olivy. Zelené olivy sa skvele hodia k mladým vínam, čierne k vínam s bohatšou chuťou a vôňou. Ak vám nestačia obyčajné olivy, v obchodoch nájdete aj olivy plnené syrom, alebo paprikou (tieto sa hodia k červeným vínam), alebo olivy plnené lososom alebo mandľami (výborne sa hodia k zelenému vínu).

Ovocie

Pre niekoho to môže byť prekvapivé, no ovocie sa skvele hodí k pitiu vína, vďaka svojej šťavnatosti a príjemnej chuti. Jahody, hrozno, broskyne a ďalšie sa ideálne hodí k ovocným vínovým chutiam. K podávanému ovociu je dobré vyberať ľahké, biele vína – s nimi chutia najlepšie. Ako chuťovka k bielemu, ako aj červenému zároveň, sa hodí aj sušené ovocie – figy, ďatle, marhule.jedlo, dekorácia, bazén párty,

Orechy

Najlepšie sú vlašské orechy, ktoré majú intenzívnu vôňu, ale tiež sa hodia lieskové orechy a jemné kešu. Navyše je to veľmi zdravá chuťovka, pretože orechy obsahujú vitamíny B1, B2, B3, zinok a nenasýtené mastné kyseliny, ktoré pôsobia proti srdcovo-cievnym ochoreniam.

Údeniny

Nie každá údenina je vhodná k vínu, ale určite sa budú hodiť sušené údeniny alebo surové šunky.

Krekry

Ak nie ste fanúšikom ovocia, olív a ani syra, tak krekry sú pre vás to pravé. Jemne opečený kus bagety, hrianka jemne potretá maslom, alebo v obchode kúpené bruskety s rôznymi príchuťami sú taktiež príjemné pochúťky pri pití vína.

 

Ak sa radi zabávate, odporúčame vám zahrať si karty, alebo spoločenskú hru. Či už budete hrať Faraóna, Šnapsa, Človeče nehnevaj sa, alebo Aktivity, bude to ďalšie krásne spestrenie vašeho posedenia. 😉

Ak ste počas čítania článku dostali chuť na pohár vínka, kliknite sem : Vínko

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *