grilovanie,

Grilovačka

Posted on Posted in Jedlo

Grilovačka je jedným z hlavných znakov leta a vždy príjemná spoločenská udalosť. Tak prečo sa nepredviesť pred svojimi priateľmi, a nezmeniť grilovačku na kulinársky zážitok? 

Mäso a jeho príprava

V prvom rade musíme kúpiť mäso a pripraviť ho. No aké je najlepšie na grilovanie? Z bravčového mäsa sa najlepšie hodí krkovička, kotleta, panenka a mleté mäso. Z kuracieho mäsa zvoľte krídla, prsia s kožou i bez, a stehienka. Z hovädzieho sa zamerajte na sviečkovú a nízky roštenec.príprava mäsa, grilovanie,

Keď je mäsko nakúpené, je nutné ho jemne predpripraviť, kým pôjde na gril.

Mäso na gril nikdy nenaklepávajte

Dbajte na správnu teplotu

Mäso vyberte z chladničky približne dve až tri hodiny pred grilovaním. Nedávajte ho na rošt studené, aby nedostalo teplotný šok. Keď bude mať izbovú teplotu, lepšie sa prepečie a navyše sa v ňom stihnú rozvoňať a rozložiť všetky dobroty z marinády. Neplatí to pre ryby, ktoré by sa rozpadli, takže tie grilujte hneď po vytiahnutí z chladničky.
Ak je mäso mrazené, nechajte ho rozmraziť pri izbovej teplote, napríklad cez noc. Nerozmrazujte ho v mikrovlnke.

Marináda je základ

Bez marinády nie je grilované mäso, grilovaným. Môžete si ju zakúpiť, alebo jednoducho pripraviť z oleja a korenia. Dôležité je, aby marináda neprekryla chuť mäska.  Naložte ho do  marinády min. 24 hodín pred jeho tepelnou úpravou. Ak idete neplánovane grilovať, nechajte ho v marináde aspoň 3 hodiny.Marinády na grilovanie, mäso v marináde, marináda, grilovanie

Odstráňte nadbytočnú marinádu

Pred položením mäsa na grilovaciu mriežku, nechajte marinádu odkvapkať. Vyhnete sa jej pripaľovaniu, prskaniu a pripáleninám, ktoré sa ťažko čistia.

Opatrne so soľou

Soľte ho tesne pred prípravou, vyhnete sa zbytočnému presušeniu, ktoré nastane, ak necháte osolené mäso odležať.

Dôležitá je správna pahreba

Mäso negrilujte na priamom ohni, ale na teple, ktoré sála z uhlíkov. Tie preto nechajte rozpáliť tak, aby na nich bola biela vrstva. Bravčové a hovädzie mäso grilujte približne 10 až 20 minút, ryby a kuracie prsia 10 minút, pstruh o dve minúty viac a najdlhšie sa pripravujú kuracie stehná aj s kosťou. Tie potrebujú až 35 minút.
(časy grilovania sú len orientačné, môžu sa odlišovať)
časy grilovaniaChyby pri grilovaní, grilovanie, mäso

 

Časté chyby

Grilovanie je veľmi ľahké. Vezmem mäso, hodím ho do marinády, potom na rošt a za chvíľku mám grilovanú pochúťku. Ľahké. Ale je to tak?

Netrpezlivosť

Netrpezlivosť je najčastejším problémom. Chceme, aby sa mäso upieklo za päť minút. Preto pridávame uhlie, zväčšujeme plamene a hlavne teplotu. Avšak takýmto rýchlym grilovaní dosiahnete akurát to, že mäso, ktoré podáte svojim hosťom bude vo vnútri nedopečené, alebo naopak až pripálené. Preto radšej grilujte pomalšie, bez stresu. A medzitým, načapujte svojim hosťom pivko, aby ste ich zamestnali pri čakaní.

Grilovanie na vysokých plameňoch

Príliš veľa ohňa škodí. Rôzne typy mäsa, si vyžadujú rôznu výšku plameňov. Doporučuje sa grilovať takto: kuracie mäso – nízke, ryby – stredné, steaky – vysoké. Ak chcete grilovať viac druhov naraz, postupujte podľa dohasínajúcich plamienkov.

Prepichávanie mäsa – odtekanie šťavy

Mnoho ľudí pri otáčaní mäsa zvykne mäsko prepichnúť. Avšak cez dierky bude vytekať šťava. Preto na otáčanie je vhodnejšia lopatka, pinzeta alebo kliešte.Grilovanie, mäso, otáčanie, chyby pri grilovaní

 

Nápoje

Ako ku každému jedlu, aj ku grilovanému mäsu sa musia podávať nápoje. Okrem typických nealkoholických nápojov, a miešaných drinkov, chuť mäsa najlepšie podtrhne dobré pivo alebo víno.

Ku steakom sa hodia pivá so silnou a horkou príchuťou,  alebo vína ako Cabernet Sauvignon, zatiaľ čo, ku grilovanému kuraciemu mäsu sa zase hodí vínko ako je Müller Thurgau alebo Alibernet.
Ak neviete, aké grilované špeciality ochutnáte, a chcete priniesť správny nápoj, zvoľte Frankovku ModrúSvätovavrinecké Suché , Devín a Veltlínske Zelené.

 

Svätovavrinecké, Degustácia vína, Chateau Topoľčianky, ružové víno Chardonnay, degustácia vín, Chateau Topoľčianky,Frankovka modrá, Degustácia vína, Chateau Topoľčianky, ružové víno

2 thoughts on “Grilovačka

  1. Krasny vecer,
    mate zaujimavy blog. Prave citam clanok o grilovani. 🙂
    Myslite si, ze bravcove a hovadzie maso grilujeme priblizne 5 az 10 minut, ryby a kuracie prsia 10 minut?
    Par krat som uz griloval..aj bravcove aj kuracie maso..a kuracie sa upieklo cca za 10-15 minut, ale bravcove minimalne za 20. 🙂

    1. Pekný večer,
      ďakujem veľmi pekne 🙂
      Máte pravdu, ten prvý údaj bol nepresný. Opravila som to + pridala som web stránku, kde sú rozpísané časy ku jednotlivým druhom mäsa. Dúfam, že to pomôže 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *